‹ Se alle nyheder

Hvorfor søger kvinder ikke job som sikkerhedsteknikere?

8. marts 2024

I forbindelse med den internationale kvindedag ønsker vi at fortælle om, hvordan CERTEGO stræber efter mangfoldighed og en bedre kønsfordeling, og hvordan vi arbejder for at øge kvinders repræsentation i sikkerhedsbranchen.

Hos CERTEGO har vi i øjeblikket en ulige kønsfordeling blandt vores medarbejdere. Spørgsmålet om kønsfordeling og mangfoldighed er komplekst, men vi er overbeviste om, at vi med en mangfoldig arbejdsstyrke får adgang til flere perspektiver, erfaringer og gode tanker, og at det igen giver os mulighed for at udføre vores arbejde endnu bedre.

I dag har vi svært ved at rekruttere nye medarbejdere, da der er mangel på sikkerhedsteknikere i forhold til, hvor meget arbejde der faktisk er at udføre. Det er et problem, der deles med andre aktører i branchen. Vi indser, at vi behøver at strække os ud over den gruppe, vi normalt appellerer til, for at få flere til at indse mulighederne med en karriere inden for sikkerhedsbranchen.

I forbindelse med den internationale kvindedag, der markeres hvert år den 8. marts, stillede vi os selv spørgsmålet: Hvad er det egentlig, der gør, at kvinder i mindre grad end mænd søger de ledige stillinger, der annonceres? Til vores hjælp tog vi sikkerhedsteknikerne, tvillingesøstrene Regina Gyarmati og Kristina Lindholm fra Eskilstuna.

Regina og Kristina kæmpede, ligesom mange andre kvinder, med tanker om det kvindelige og mandlige, fordomme og frygt for at være en outsider, da de til sidst alligevel besluttede sig for at uddanne sig til installationselektrikere. Noget, der også blev starten på deres karriere inden for sikkerhedsbranchen:

- Jeg tænkte, at jeg ikke ville passe ind, at man skal have det i sig. Jeg tror, at en stor ting for mig var, at det ikke føltes som en pigeting. Man bliver næsten selv en skurk i dramaet der og bidrager til, at den tankegang forbliver. Men jeg tænkte, at det ville være for hårdt, og jeg tænkte, at jeg måske ville være for skrøbelig. Jeg klarer det jo glimrende i dag, men det var noget, jeg tænkte dengang, og som holdt mig tilbage, siger Regina.

- Jeg ved selv, at på gymnasiet turde jeg ikke bryde med normen og havde længe et arbejde, som jeg følte var mere accepteret at have som kvinde på trods af min store interesse for teknik, supplerer Kristina.

Frygt for diskriminering og udstødelse

Som Regina og Kristina vidner om, kan der findes en frygt for at blive diskrimineret eller ikke passe ind, men som arbejdsgiver er det vores ansvar at sikre, at vi tilbyder et inkluderende arbejdsmiljø. I 2023 udviklede CERTEGO politikker for, hvordan vi skal arbejde for lige muligheder og imod diskriminering. Alle medarbejdere skal behandles lige, og chikane eller krænkelser må ikke forekomme. Ud over at tydeliggøre vores politikker har vi foretaget nogle andre konkrete tiltag: Gennem vores pulsmålingsværktøj Winningtemp giver vi alle medarbejdere mulighed for regelmæssigt at svare på spørgsmål vedrørende diskriminering, mobning og chikane, og for at forebygge og informere om spørgsmålet lancerer vi snart et internt uddannelsesprogram om mangfoldighed og inklusion.

- Frygten for ikke at passe ind viste sig slet ikke at holde stik, da vi kom til CERTEGO. Hos en tidligere arbejdsgiver syntes de at have svært ved at forstå, hvorfor jeg, som en ret lille pige, tænkte, at dette ville være en god ting for mig. Der var mange kommentarer om "Det er tungt, det er hårdt, har du tænkt over det? ". Man måtte møde det med, at ja, den tanke har slået mig, at det vil være tungt, man vil jo skulle bære kabler og sådan. Og ja, det var en lidt hårdere kultur, eller hvad man skal sige, end hvad det er på CERTEGO, fortæller Kristina.

Flere kvinder i ledende positioner

Andelen af kvindelige medarbejdere på CERTEGO er gradvist steget de seneste år. I 2023 udgjorde arbejdsstyrken 20 % kvinder, og næste år sigter CERTEGO mod, at det skal være 25 %. Andelen af kvinder er noget højere, når vi ser alene på ledende positioner. Sidste år var 25,8 % af alle ledere kvinder på CERTEGO, og for 2025 er målet 30 %. Vigtigheden af at have kvinder i ledende positioner bør ikke undervurderes, når det kommer til at udligne kønsfordelingen, mener Regina og Kristina:

- Vores filialchef er kvinde, og det føles virkelig godt. Hun bidrager med et så bredt perspektiv, og jeg har stor tillid til hende, kan endda sige, at man føler sig stolt over at have en kvindelig chef, siger Regina.

- Det var faktisk en ting, der gjorde, at vi syntes, det var så godt, da vi begyndte at praktisere på CERTEGO. Man havde et kvindeligt forbillede og så, at det er muligt at gøre karriere og udvikle sig i den retning, man ønsker her. Sammenlignet med firmaet, vi praktiserede hos, var stemningen på CERTEGO helt anderledes, fortsætter Kristina.

Vigtigheden af at nå ud

Vi har stadig et stort arbejde foran os for at nå ud til de kvinder, som kunne have en fantastisk karriere inden for sikkerhedsbranchen. At Regina og Kristina endte her, skyldes, at de trodsede normerne for at uddanne sig til elektrikere, og det var først, da de var der, at de fik øjnene op for sikkerhedsteknik:

- Ingen af os vidste, at erhvervet fandtes, da vi startede, men det var vores lærer, der fortalte om det. Han havde selv arbejdet på CERTEGO som sikkerhedstekniker inden for alarm og adgangssystemer, og det lød bare så utroligt interessant, fortæller Regina.

- Vi skal nå ud til piger på for eksempel gymnasieniveau og måske endda folkeskoleniveau. Og få dem til at se, at dette findes, det er sjovt, og man vil ikke nødvendigvis møde en hård jargon. Man bør ikke begrænse sig, som jeg gjorde, da jeg var i den alder, mener Kristina.

På spørgsmålet om, hvorfor man skal arbejde med sikkerhedsteknik som kvinde, svarer Regina således:

- Der er ingen grund til, at kvinder ikke skal arbejde med dette. Vi behøver blot at vise, at det findes og er en mulighed. Jeg er meget stolt over det, jeg gør, og at jeg repræsenterer erhvervet som kvinde.

For os på CERTEGO er det en selvfølge at fremhæve den internationale kvindedag. Tak til både Kristina og Regina, som ønskede at dele deres erfaringer fra branchen.

‹ Se alle nyheder